صومعه سوملا، صومعهای مربوط به فرقه ارتدوکس مسیحیت است که از جاذبههای گردشگری ترابزون به شمار میرود. این کلیسا در دامنه کوه کاراداغ (کوه سیاه) بنا شده است. طبق یکی از نظرات مطرح شده نام سوملا به واژهای اشاره دارد که به معنای تثلیث است.
صومعه سوملا در دامنه یک صخره شیبدار و در ارتفاع 1200 متری از سطح دریا و مشرف به درهای به نام آلتیندر قرار گرفته است.
قدمت احداث این صومعه به سال 386 میلادی برمیگردد که در زمان سلطنت تئودوسیوس اول، توسط دو جوان راهب به نامهای برنابا و سوفرونیوس، تاسیس شد. این صومعه در طول تاریخ بارها در معرض خرابی قرار گرفت تا این که در قرن ششم، توسط ژنرال بلیساریوس، بازسازی و تکمیل شد. صومعه سوملا در دوران سلطنت آلکسیوس سوم (1349-1390 میلادی) به دوران اوج و شکوه خود رسید. طبق برخی افسانهها زمانی که الکسیس گرفتار طوفان شده بود توسط مریم مقدس نجات داده شد تا صومعه سوملا را حفظ کند و وسعت ببخشد. به همین خاطر بعضی از محققین، دلیل ساخت و نامگذاری این صومعه را انتسابش به حضرت مریم میدانند.
صومعه در همان قرن قدر و منزلت بسیاری یافت. بطوریکه بودجهای از امپراطوری برای آن تعیین شد و از بسیاری مالیاتها معاف گردید. این صومعه در زمان حکومت ترکان مسلمان هم از ارج و قربی برخوردار بوده و طبق بعضی گزارشها در حدود سال 1682 کارکردی آموزشی هم یافته بود.
سوملا سالها توسط مسیحیان یونانی اداره میشد. تا اینکه در سال 1923 و پس از خالی شدن این منطقه از یونانیان، این صومعه نیز تقریبا متروکه شد. در سال 1930 صومعه سوملا دچار آتش سوزی شد و قسمتهای چوبی آن از بین رفت.
در سال 2012 صومعه مزبور مورد توجه دولت ترکیه به عنوان جاذبه ی گردشگری قرار گرفت و دولت بودجهای برای بازسازی آن اختصاص داد.
صومعه سوملا ترابزون
اجرای مراسم مذهبی تا مدتها در این صومعه ممنوع بود تا این که از سال 2010 این مراسم دوباره اجازه برگزاری یافت. هر سال در روز 15 آگوست، روز مرگ مریم مقدس، به روایت مسیحیان ارتدوکس، زائران مسیحی صومعه سوملا میآیند تا مراسم مذهبی را برگزار کنند. دولت در این روز محدودیتهایی برای ورود به صومعه قائل شده و مردم فقط با جواز مخصوص اجازه ورود به صومعه را خواهند داشت. تعداد نفراتی که میتوانند در این روز وارد صومعه شوند از بین 450 نفر تا 500 نفر است.
با این حال دوربینهای تلویزیونی تمام مراسم را به پوشش میدهند و این مراسم در کافهای که حدود 100 متر با صومعه فاصله دارد به صورت مستقیم پخش میشود.
از پای کوه تا صومعه اگر بخواهید با پای پیاده بروید، حدود 1.2 کیلومتر فاصله است که نیم ساعتی کوهپیمایی لازم دارد. اما اگر نمیخواهید کوهنوردی کنید میتوانید با پرداخت 5 لیره سوار دلموشها بشوید و مسیر 3 کیلومتری جاده تا صومعه را در ده دقیقه طی کنید. در بین مسیر شما شما از کنار یک آبشار رد میشوید و در پیچاپیچ جاده منظره دل انگیز صومعه را میبینید.
صد متر مانده به صومعه پارکینگی برای اتومبیلها تعبیه شده که از آن جا به بعد باید پیاده بروید تا به ساختمان اصلی صومعه برسید.
تور ترابزون را با اولدوزگشت تجربه کنید.
برای ورود به محوطه اصلی صومعه باید بلیط تهیه کرد. بلیط صومعه برای گردشگران 10 لیر است. هنگام ورود به نمازخانه در ورودی صومعه، ویدئویی از نقاشیهای داخل صومعه به شما نشان داده میشود. پس از آن مسیری 350 متری وجود دارد که به منبع آب صومعه منتهی میشود.
لازم به ذکر است که شما با پرداخت بلیط میتوانید از محوطه صومعه، کلیسای واقع در آن و مناظر طبیعی آن دیدن کنید اما بعضی از اماکن مذهبی آنجا مثل ساختمان اصلی صومعه فقط در ایام مذهبی خاص به روی عموم گشوده است.
نویسنده: وحید حلاج
2 دیدگاه ها
سلام
شما تو برنامه تور ترابزون این صومعه هم میبرید؟
سلام
بله داخل گشت این جاذبه هم شامل میشه